Janet Shaw § Kirsten's suprise - ADVENTI NYEREMÉNYJÁTÉK - Utolsó állomás

december 20, 2015

Kirsten and her family will be celebrating their first Christmas in America. Kirsten wants to keep some of their old Swedish traditions alive in the new country, so she secretly plans a Saint Lucia celebration. But everything depends on a trip to town with Papa, and he’s too busy to leave the farm. At last they go—and get caught in a terrible blizzard. It’s up to Kirsten to keep herself and Papa safe through the night. When she finally gets home, the candles in the little cabin glow with a special holiday warmth.


Nagyon boldog vagyok, hogy megtaláltam ezt a könyvet a könyvespolcomon. Örülök, hogy tudtam egy kicsit angolul gyakorolni (meglepő módon szinte az egész könyvet értettem), és így Svédországról tudok nektek írni.
A történet gyerekeknek íródott, én mégis nagyon élveztem. Az egyik pozitívuma a regénynek az volt, hogy tényleg részletes ismertetőt nyújt a svéd hagyományokról. 
Kirsten mindenképp meg szeretné tartani a svéd karácsonyi szokásokat, nem szeretné, ha ezeket elfelejtené a családja. A történet 1854-ben játszódik, a lány és családja letelepedtek Amerikában. Éppen a tél küszöbén vannak, amikor sikerül mindent befejezniük a házuk építésén. Muszáj még a nagy havazás előtt elmenniük a "csomagjukért", ami Svédországból érkezett az otthoni holmijaikkal. Ebben a csomagban élelmiszerek, gyertyák, és ruhák voltak.

Kirsten és a testvérei kitalálják, hogy milyen jó lenne megünnepelniük a Luca-napot. Ezen a napon, a legidősebb lány beöltözik hosszú, fehér ruhába, a fejére pedig egy zöld koszorút tesz gyertyákkal. A Luca-napot az év legsötétebb napján, a napfordulón tartják, azért is kellett a gyertya, mert az szimbolizálja a fényt, amit elhoznak az éjszakába. Svédországban ez nagyon fontos ünnep. Náluk ezzel a nappal kezdődik a karácsonyi ünnepkör. A beöltözött ny reggelit készít a szülőknek, amit az ágyban szolgál fel.

Visszatérve a történethez Kirsten és az apukája elmennek a városba a szállítmányért, de nem számolnak a hóviharral, amibe visszafelé bele is keverednek. Elakadnak a nagy havazás közepén, eltévednek, mivel a nagy hóvihar miatt nem látnak semmit. Az apuka megsérül, ezért muszáj neki felülnie a szánra. Kirstennen múlik minden, haza találnak-e épségben. Szerencsére a lánynak sikerül felismernie a vidéket, így azt is tudja, hogy a közelben van egy barlang, ahova behúzódhatnak, míg el nem múlik a havazás. A vihar távozásával Ők is útra kelnek, így sikerül hazaérniük még aznap éjszaka. 
A meglepetést, vagyis a lucázást is sikerül megtartaniuk, a családnak ez volt a legszebb karácsonya.

Tomte, a svéd Mikulás.
A történetet összefoglalva ennyiről szól, most szeretnék a karácsonyi szokások témába egy kicsit jobban belemélyedni. A lucázást már említettem, de ezen kívül egy csomó különleges szokást tartanak.
Azt például tudtátok, hogy a svédekhez nem a mikulás, hanem a Tomte jön? Hogy mi is az a Tomte? Nem más, mint egy manó, aki az örző szerepét tölti be. Karácsonykor szokás volt nekik kirakni egy tál zabkását, amivel meghálálják a család védelmezését. Mivel a telepeseknek nem volt sok pénzük, ezért nem is tudtak nagy ajándékokat adni egymásnak. Ők mégis beleadták a lelküket is a barkácsolásba. Az elkészített apróságok mellé még verseket és történeteket is írtak, esetleg találós kérdéseket, amik alapján ki kellett találniuk, hogy mi van a csomagban.
Az egyik klasszikus svéd sütemény a Lussebullar. Ez is még egy kicsit a lucázáshoz kapcsolódik. Sáfránnyal, és túróval ízesített kelt tészta, amit kizárólag ebben az időszakban sütnek. Úgy hívják, hogy Luca macskája. A tésztát S alakban feltekerik, és mazsolával díszitik. Ezt is felszolgálják a szülőknek a reggeli gyanánt.

Remélem, hogy sok új dolgot tudtatok meg a svéd karácsonnyal kapcsolatban, én nagyon élveztem a bejegyzés megírását. Sok dolognak kellett utánanéznem, úgyhogy én is tanultam, nem csak Ti. (:
A kérdéseket a "dobozban" találjátok, az aláhúzott betűket pedig elölről kezdjétek olvasni, így megkaphatjátok az elrejtett karácsonyi szót (annyit elárulok, hogy a szöveg legelején kell keresgélnetek). Sok szerencsét mindenkinek, és boldog karácsonyi ünnepeket kívánok! (:
A nyereményeket ITT tekintheted meg. (csokoládés illatgyertyát is sorsolok, csak az lemaradt a képről.)
A nyereményjáték december 20.-ától december 24.-éig tart, a sorsolás pedig december 25.-én lesz.






You Might Also Like

0 megjegyzés

Legolvasottabb bejegyzések

A blog rendszeres olvasói

Facebook oldal